Kek Pelangi Bakar
Oleh: Azie Kitchen & Chedah
Bahan-Bahan
1 cawan mentega
¾ cawan gula kastor
3 biji telur
¼ cawan susu pekat
¼ cawan serikaya
1½ cawan tepung gandum ( saya guna 1 cawan tepung naik sendiri, ½ cawan tepung gandum)
1 sk serbuk penaik (tak guna)
1 sb serbuk koko
1 sk esen vanila (tak guna)
2-3 sb susu segar (saya guna 2 sb)
Sedikit pewarna yang disukai
Cara cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.

Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik. Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.
Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak.
Panaskan oven dulu selama 8 minit pada suhu 165-170. Kemudian bakar selama 30-45 minit atau hingga masak. Kalau guna oven kecil, bakar pada suhu 160 untuk 15 minit pertama. Kemudian turunkan suhu pada 140. Cucuk kek dengan lidi lepas 20 minit pertama. Kek dah masak kalau lidi bersih. Kalau masih belum masak, teruskan bakar menggunakan suhu yang rendah untuk elak kek mendap dan supaya masak sekata.
Boleh juga dikukus:
Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment