Kek Pisang
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek (saya guna pisang yang kecil/ pisang susu)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung (saya ganti dengan butter)
4 biji telur gred A (saya guna apa saja gred B/C)
Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum (saya ganti dengan tepung naik sendiri)
1 sk soda bicarbonat (tak guna)
1 sk baking powder (tak guna)
Bahan lain:
1 sb jus limau nipis (tak letak)
1sk esen vanila (guna vanilla extract)
Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan.
Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata.
Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata.
Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula.
Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak.
Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam.
No comments:
Post a Comment